Krátkodobé ubytovanie v Londýne


Cestovanie v Londýne

30/12/2015 00:00

Pre každého, kto príde na návštevu Londýna, je dosť dôležité vedieť niečo o cenách cestovného, doprave a možnostiach kombinácie jednotlivých spôsobov dopravy. So správnymi informáciami, môžete ušetriť čas a čo je ešte dôležitejšie, aj peniaze.

Lístky si môžete kúpiť na stanici metra v okienku alebo v automate. Na väčšine staníc (najmä v centre) môžete v automate zaplatiť za lístok aj platobnou kartou. Platba za lístok kartou je v automatoch veľmi rýchla a pohodlná. Taktieš si lístky môžete kúpiť skoro vo všetkych off licence, obchodíkoch na hlavných uliciach, poštách...Ceny sú určené podľa zón, do ktorých sú linky metra rozdelené (9 zón). 

Denný lístok (Day Travelcard), na ktorý môžete jazdiť neobmedzene krát počas dňa na zóny 1-6 stojí £12.  Day Travelcard platí zároveň aj na celú autobusovú sieť v Londýne (bez ohľadu ktoré zóny sú vyznačené na lístku). Platnosť lístka je stále do 24.00hod v deň zakúpenia.

Ak bývate v Londýne dlhšie, tak si kúpte tzv. Oyster card. Je to čipová karta, ktorá sa nabíja kreditom. Pri vchádzaní a vychádzaní z metra, autobusu, vlaku atd. kartu priložíte na určené miesto, elektronicku “čítačku”, ktorá je jasne označená. Oyster card je najlacnejší spôsob ako cestovať londýnskym metrom. Za vydanie oyster card sa platí záloha 5 libier. Ak sa ju rozhodnete využivať ako denný lístok, takzvaný pay as you go, tak si ju musíte každý deň dobyť na min. £10, lebo denný limit, tzv. Daily cap, je £9,20.

Ďalšou možnosťou platby za mestkú dopravu je tzv. Contactless payment. To znamená že ak máte bezkontaktnú debitnú, alebo kreditnú kartu, nemusíte si kupovať žiadny cestovný lístok. Stačí ak svoju bezkontaktnú kartu budete pri vstupoch a výstupoch z mestkej dopravy prikladať na „čítačky“, na ktoré sa prikladajú aj Oyster card. Suma ktorú precestujete, vám bude automaticky strhnutá z vašeho bankového, alebo kreditného účtu a čiastka bude taká istá ako keby ste používali Oyster card ako pay as you go.

 Existuje množstvo druhov lístkov na metro. Ten najvýhodnejší pre vás bude závisieť od viacerých faktorov - koľkokrát do týždna jazdíte metrom, cez ktoré zóny, koľko krát za deň idete metrom... Pre krátkodobých návštevníkov Londýna sa v každom prípade oplatí kupovať Day Travelcard. / Ak je niekto v Londýne dlhšie ako týždeň, tak týždenný lístok / 7 Day travelkard /

  Náš penzion sa nachádza na rozpätí zony 3 a 4. Takže pre cestovanie je výhodné zakúpiť si dennú cestovný lístok  / Day    Travelcard / pre zony 1-4. Cena je £12.  Pre porovnanie, cena Day Travelcard pre zony 1-2 je tiež  £12 , teda ak si niekto myslí, že ak bude ubytovaný v zone 1-2, teda priamo v centre a tým pádom ušetrí na cestovnom, tak sa mýlí.  Centrum a hlavné pamiatky sa nedajú prejsť bez toho , aby sa nepoužila mestská doprava, takže aj keď je niekto ubytovaný v centre, musí si kupovať celodenný lístok.

Najlepšie spojenie od nás priamo do centra je vlakom z vlakovej stanice Ilford. Stanica je blízko od nás, približne 8-10 minut pešo. Zo stanice Ilford sa dostanete do centralnej zony, na stanicu Liverpool Street, asi za 18 minut. Cez Liverpool Street prechádzajú 4 linky metra, takže tu si možete prestúpiť na tú linku, ktorá vám ide tým smerom kde sa chcete dostať. Londýnska doprava, obzvlášť metro / Underground / je veľmi prehladne značená, takže nádejný cestovateľ sa nemusí obávať, že sa stratí. Linky metra, okrem ich názvov, sú rozlíšené aj farebne. Na každej stanici metra, je k dispozícii zadarmo mapa metra, letáky s cenami a v každom vagone metra sú graficky znázornená linka, po ktorej cestujete, so všetkymi stanicami a prestupmi na iné linky metra, poprípade vlaku.

Viac informácií, môžete získať na domovskej stránke Londýnskej dopravy - Transport for London - https://www.tfl.gov.uk/

 

 

 

—————

Back